HTML

Én vagyok az a srác

"melyik vagy - kérdezte Psmith- az Iskola Réme, az Iskola Büszkesége, vagy a Megtévedt Fiú, Aki A Tizenharmadik Fejezetben Ivásra Adja A Fejét?"

Emo történeti áttekintés - 2. rész (Magyarország)

2009.05.12. 14:27 callmemike (törölt)

Van itt nekünk ez a lángoktól ölelt kis országunk, amelynek lakosai évek óta nem képesek túltenni magukat az úgynevezett alternatív, ifjúsági szubkultúrákon meg az ezekkel járó speciális öltözködési szokásokon.

Az emo szóval jelölendő szubkultúra azonban olyan mértékben lépte át a lakossági ingerküszöböt, hogy - noha megjelenése óta már eltel egypár év - az 'emo' vált az egyik legközkedveltebb szitokszóvá, tetszőlegesen választható homofób előtaggal. Vö: "buzi emós", "mi vagy te, köcsög emós?!".

Kétrészes cikkem második felében az emo magyarországi megjelenése és társadalmi fogadtatása lesz a fő téma.

elit emo kultúra Magyarországon

Nyugaton az emo volt A trend 2003 és 2007 között, aztán vége lett a dolognak.

Hozzánk értelemszerűen nem jutottak el az első-második hullámos underground alapjai a stílusnak, néhány nyitottabb lelkületű hácést kivéve (a Töki néven közismert viszonylag régebbi hardcore arc például előszeretettel mászkál Texas Is The Reason pólóban).

A harmadik hullámmal és az interneten keresztül jutott be Magyarországra az emo kábé 2005ben, és az indiehez hasonlóan budapesti elitkultúrának indult. Az emót jellemzően gazdag, budai 14-18-éves fiatalok válaszották elsősorban 'fashion statement'-ként, szemben az indie arcok artisztikusabb hozzáállásával, értelmiségi hátterével és magasabb életkorával (az indie egyébként kb két évvel az emo után indult be látványosan itthon).

Ezek a fiúk-lányok olyan környezetben nőttek fel, hogy kilógtak a magyar rögvalóságból. Megtehették, hogy éppúgy európainak érezzék magukat, mint egy átlagos német fiatal, megtehették, hogy szabadidejükben leginkább azzal foglalkozzanak, hogy minél szebbek legyenek és még azt is megtehették, hogy mindehhez a ruhákat Londonból hozassák.

Ennek a viszonylag szűk körnek a szociális élete a MySpaceen zajlott. Azok az arcok, akik kábé tudták, hogy milyen zenét hallgatnak és milyen ruhát hordanak kortársaik az Atlanti-óceán túloldalán, itt legalább virtuálisan is egy térbe kerülhettek velük. A közösségnek kis hősei is létrejöttek (a magyar csaj, akinek százezer ismerőse volt), aztán az egész nemsokára elvesztette a jelentőségét és szétesett.

külvárosi emo

A Tokio Hotel-hisztéria dobta át az Elbán az emót, amikor a hétköznapi magyar fiatalok is tudomást szerezhettek a dologról. A Tokio Hotel egyébként valami olyan az emónak, ami a Fekete Pákó a popnak: olcsó vicc balkáni kiegészítőkkel, ahol az eredeti háttér teljesen a semmibe vész.

A zenit tájára akkortájt jutó MTV-emo nagyjai - a Fall Out Boy, a My Chemical Romance - a Fókusz emo adásának köszönhetően kerültek be a köztudatba. A Fókusz által megkérdezett zenei szakértő ezt a két nevet említette, mint a műfaj "csúcsát": a TH-alapú tróger magyar emósok ez alapján művelődhettek tovább. A betűalapú sajtó is ráugrott a témára, az origo és az index is gyors riportot közölt az emóról.

 

anti-emo

Kellemes paradoxon, hogy körülbelül innét, a jelenséget aggódó szemöldökráncolással figyelő Fókusz-riport adásba kerülése óta számít az emo népszerű ifjúsági szubkultúrának Magyarországon.

Nyugaton az emo körüli médiahisztéria mindössze az aggódó szülők ingerküszöbét ugrotta át, míg a kívülállóknak egy tipizálható viccszereplőt nyújtott a szőke nő meg a rendőr mellé.

Kevésbé felvilágosodott vidékeken azonban a machismo, a rendpártiság és a beteges beszűkültség további cselekedetekre ragadtatta az embereket.

Mexikóvárosban többszáz fős feldühödött tömeg támadta meg a belvárosban fejüket lesunyva kullogó emókat.

Az orosz duma elé olyan törvényjavaslatot nyújtottak be, ami a neonáci kopaszok hordáival együtt, mint veszélyes szubkultúrát emlegeti az emót és szankciókat sürget.

Itthon ilyen magasságba eddig nem csaptak az indulatok, de olyan eltúlzott össztársadalmi gyűlölettel talákozik a szubkultúra, ami komoly társadalomlélektani problémákra utal. A jelenségre adott zsigeri homofób reakció például tényleg fura és ijesztő. A következő deklaráció a Magyar Anti-Emo Szövetség nevű gittegylet honlapjáról származik.


Szervezetünk célja az emosok elleni küzdelem! Ez a háború még várat magára, de mire eljön az idő, hogy örökre elpusztítsuk a Hello Kitty öves, jelvényes, tornacipős ferdehajú (nemritkán ferdehajlamú) egyéneket, készen kell állnunk! (...) mű depresszió, 12-15 évig terjedő időszakban, biszexualitás, ugye érdekes hogy ma már divat buzinak lenni! Maga az EMO szó az angol emotinally szó rövidített változata ami érzelmest jelent! Dejó basszameg! (...) nah itt van az a pont hogy elmentek ti a jó kurva anyátokba, lassan ciki lesz heteronak lenni vagy mi?

magyar emo zenekarok

Az eredeti underground emo hatásokat egyetlenegy zenekar használja itthon, ők a Kernel Panic. A magyar hardcorepunknak a kora 2000-es években aktív budapesti színteréről (Hátsó Szándék, Nesze, Semmi Komoly, Punk Portál ) jön a zenekar. Minden megjelent anyaguk ingyen letölthető a honlapról.

A világméretű emo trend kiaknázásával persze a nagykiadók itthoni leányvállalatai is megpróbálkoztak, de mivel itthon a műfaj nem rendelkezett gyökerekkel, egyetlen emo zenekart sem találtak.

A Universal kilóra megvett néhány suttyó szombathelyi srácot és néhány stylist bedobásával átgyúrta őket emóvá. Ők lettek a No Thanx, az első magyar emo zenekar. A Universal borzasztóan sokat költött a zenekar fölhájpolására, de az elhibázott stratégia miatt a No Thanx mindössze a debütlemezzel, a 2006-os Egy Másik Nemzedékkel ért el piaci sikert.

Az EMI ugyanis eközben felfedezte az Anti-Fitness Clubot, akik egy közönséges deszkáspunkzenekar voltak, az átlagosnál kicsit bénább szövegekkel, azonban olyan frizurájuk volt és fel tudtak úgy öltözni, mint az amerikai zenekarok. A béna stylistokkal kicsit Tokio Hotelessé összerakott No Thanx eltűnt a süllyesztőben.

Az Anti-Fitness Club azóta a Magyar Királyi Emo zenekar, akik ugyan nem játszanak kifejezetten 'emo' zenét, de legalább működő zenekar voltak, mielőtt 'megcsinálták' volna őket, ráadásul a stílusukat, a zenéjüket és a szövegeiket is ők rakják össze saját maguknak.

1 komment

Címkék: emo

A bejegyzés trackback címe:

https://envagyokazasrac.blog.hu/api/trackback/id/tr431115756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naisa 2009.05.21. 16:31:58

Kurvajó cikk, nagyon eltalált megfogalmazásban - az irracionális anti-emo gyűlölködés macsó és homofób hátteréről én is értekeztem, csak kevésbé cizellált stílusban (meg is kaptam érte a magamét egy macsó havertól :D ).

Egy megjegyzésem van ugyanakkor: a Tokio Hotel szerintem elképesztően gagyi pop-rock vagy pop-punk, a No Thanx és az AFC szintén. Az még külön hülyeség, hogy ezeket emónak hiszi a nép.
süti beállítások módosítása